Incinta II: Turnul Sfatului, Turnul Scării Aurarilor, curtine (fragmente) (Ansamblul fortificaţiilor oraşului medieval)


Categorie: Incinte/incinte fortificate
Perioada: 1224 - 1241
Importanta: A
Cod LMI: SB-II-m-A-12010.02
Adresa: Turnul Sfatului: P-ţa Mică 1; Turnul Scării Aurarilor: P-ţa Mică 24. Curtine: P-ţa Mică 19-30
Localitate: municipiul SIBIU
Judet: Sibiu
Regiune: Transilvania

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 14-Jul-2009

Turnul Sfatului, construit in perioada 1224-1241, este unul dintre cele mai cunoscute monumente ale orasului Sibiu. Are acest nume deaorece apara poarta de intrare in cea de a doua incinta, situata in imediata apropiere a cladirii ce adapostea primaria orasului, mentionata in documente la 1324.
Turnul are o ampla trecere boltita si sapte etaje retrase succesiv, iar fatadele sunt marcate prin deschideri inguste de forma unor metereze.
Pe contraforturile fundatiei, atribuita anterior repertoriului romanic, au fost sculptati in perioada renasterii, doi lei in relief.
Accesul in interior se face printr-o usa de mici dimensiuni, de unde se ajunge la etajale superioare, urcand o scara spiralata.
Edificiul actual este rezultatul mai multor faze de constructii, fiind suprainaltat si chiar inglobat unui grup de cladiri. Lucrari ample de reconstructie s-au efectuat in 1586-1588, dupa ce in 17 februarie 1585 s-au prabusit etajele superioare, in timp ce pictorul Johann David zugravea bolta. Acoperisul piramidal prevazut cu patru turnulete in colturi, a fost inlocuit in 1824 cu cel actual. Intre 1965-1967 turnul a fost restaurat.

Turnul Scarii Aurarilor este o constructie de plan rectangular dezvoltata pe inaltimea a doua etaje, cu un acoperis mansardat in doua trepte.
La nivelul parterului este strapuns de o trecere boltita in cruce, prin care se ajunge la scarile ce duc in Piata Aurarilor.
Ambele etaje gazduiesc cate o incapere cu ferestre ample dreptunghiulare, in stil renascentist, avand ancadramente cu cornisa dreapta sustinuta de friza de denticule.
Alaturat acestui turn si vechilor ziduri de incinta, a fost construita spre sfarsitul secolului al XV-lea, Primaria Veche (casa Altemberger - Pempfflinger).
(dupa "Sibiu ghid cultural-turistic" de Alexandru Avram si Vasile Crisan - Editura FF Press Bucuresti 1998)